Lehdistötiedote 1.6.2005
(Heti vapaa julkaistavaksi)

EL NIÑO -SÄÄILMIÖ VAIKUTTAA SUOMENKIN SÄÄHÄN

El Niño -sääilmiöllä on tunnetusti suuri vaikutus Tyynen valtameren alueen säähän. Joillakin alueilla El Niño aiheuttaa kuivuutta ja helteitä, toisilla taas myrskyjä. Teknillisellä korkeakoululla tehty tutkimus tuo nyt lisävaloa El Niñon vaikutuksiin.

Säähavaintojen analysointia vaikeuttaa havaintojen taustalla vaikuttavien tekijöiden suuri määrä. Yksittäisen ilmiön kuten El Niñon piirteiden tarkka analysointi on haastavaa, koska muut ilmiöt peittävät heikot piirteet alleen.

Teknillisen korkeakoulun informaatiotekniikan ja laskennallisen tekniikan laboratorioissa on kehitetty uusi menetelmä , jolla ilmiöt voidaan erottaa tarkasti toisistaan. Menetelmää on sovellettu muun muassa aivosignaalien ja kielen merkitysten analysointiin sekä uuden sukupolven kännykkäverkkojen signaalin laadun parantamiseen.

Uusin sovellus menetelmälle on ilmastotutkimus. Vuosikymmenten aikana kerätystä säähavaintoaineistosta löydetään uudella menetelmällä useita erillisiä ilmiöitä, joista osa on ennestään tunnettuja kuten ilmaston lämpeneminen ja El Niño. Vaikka El Niñon vaikutukset ovat voimakkaimpia Tyynen valtameren alueella, ne ulottuvat Suomeenkin asti. Kun El Niño pystytään uudella menetelmällä erottelemaan muista ilmiöistä, sen vaikutus esimerkiksi Suomen keskilämpötiloihin voidaan laskea tarkemmin.

El Niño in Finland
Kuvateksti: El Niñon vaikutus Suomen keskilämpötiloihin

Linkki kuvaan pdf-formaatissa


Taustatietoa El Niño -ilmiöstä:

http://www.iti.fi/ilmasto/i2c2l1.htm

http://www.fmi.fi/uutiset/index_4.html?Id=1025861122.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o


Olet tervetullut kuulemaan lisää aiheesta Espoossa 15.-17.6.2005 järjestettävään kansainväliseen AKRR'05-konferenssiin. Pyydämme ilmoittautumista (Krista Lagus, <krista.lagus@hut.fi> tai puh. 040 553 1704). Myös etukäteen tehtävät haastattelut ovat mahdollisia.

Lisätietoja antavat:

Jaakko Särelä
Informaatiotekniikan laboratorio
Teknillinen korkeakoulu
p. 09 451 4896
jaakko.sarela@hut.fi
http://www.cis.hut.fi/jaakkos/

Harri Valpola
Laskennallisen tekniikan laboratorio
Teknillinen korkeakoulu
p. 09 451 5724
harri.valpola@hut.fi
http://www.lce.hut.fi/~harri/

Aiheeseen liittyvä tieteellinen artikkeli on saatavissa tästä linkistä.


Takaisin AKRR'05-tiedotesivulle